Opmaken van elektriciteitsschema’s

Het dossier van de elektrische installatie van uw woning moet in orde en compleet zijn. Daarvoor is het opstellen van eendraadschema en situatieschema belangrijk. Het elektriciteitsplan of draadschema bestaat uit twee documenten of schematische voorstellingen: Het eendraadschema en het situatieschema er hoort ook een legende bij.

Het situatieschema en ééndraadsschema zijn verplichte documenten. Ze zijn bovendien nuttig om uw installatie zelf na te kijken als u zelf een kleine wijziging wilt uitvoeren. Deze ontbreken vaak, omdat het zoek is of er nooit een is opgesteld.

Afgekeurd.be is specialist voor het opstellen van betaalbare en professionele elektrische plannen steeds bestaand uit een eendraadschema en situatieschema. 

Wij werken aan vaste en transparante tarieven. Tevens is de verplaatsing in heel België inbegrepen.


Eendraadschema:

De volledige elektrische installatie van uw woning bestaat uit verschillende stroombanen.

Om dit alles duidelijk compact in kaart te kunnen brengen, is er een soort universele taal ontwikkeld in de vorm van een eendraadschema. Dit schema geeft de verdeling van de stroombanen weer met de hulp van een reeks conventionele elektriciteitssymbolen.

Op het eerste gezicht ziet dit er uiteraard onverstaanbaar uit, maar eens u de symbolen begrijpt, wordt alles duidelijk.

Wat staat er allemaal op?

De zekeringkast of schakelkast met de hoofdschakelaar, automatische zekeringen en differentieelschakelaars, en of deze tweefasig of driefasig is. Elke schakelaar in de elektriciteitskast krijgt een letter. Alle elektrische leidingen in deze stroombaan of stroomkring krijgen vervolgens dezelfde letter.

Alle aftakpunten krijgen een nummer.

Op de eendraadschema’s staan ook alle schakelaars, aftakdozen, lichtpunten, stopcontacten, …
Voorbeeld eendraadschema
Situatieschema:

Het situatieschema of situatieplan van de elektrische installatie is een grondplan van de woning dat door middel van elektriciteitssymbolen de plaatsaanduidt van de borden, verbindingsdozen, aftakdozen,wandcontactdozen, lichtpunten, schakelaars en gebruikstoestellendie op het eendraadsschema voorkomen.

Dit schema is vaak wat minder compact dan het eendraadschema, maar het is wel wat duidelijker.

Het situatieplan is gebaseerd op het grondplan, bouwplan van uw woning. 
Situatieschema
De elektrische keuring:

Bij de elektrische keuring is de aanwezigheid van het elektrische dossier in drievoud verplicht.

Het elektrische dossier, bestaande uit het eendraadschema en het situatieschema, geeft een duidelijk overzicht van de elektrische installatie.

Wanneer uw elektrisch dossier opstellen bent u zeker dat de schema’s in overeenstemming zijn met de installatie en voldoen aan alle richtlijnen.


Hoe werkt het ?


Oppervlakte installatie

Indien u de volledige oppervlakte van uw woning kent mag u deze gebruiken bij het maken van uw afspraak

Aantal stroombanen

Weet u hoeveel kringen/stroombanen uw elektrische installatie heeft? Gebruik deze dan om de afspraak van uw woning te maken.

Indien je niet zeker bent kan je ons steeds telefonisch of via mail bereiken 

Maak uw afspraak snel en eenvoudig online


Vindt u de correcte datum niet ? Een telefoontje doet wonderen

Na de afspraak komen wij op het gepaste en gekozen tijdstip bij u langs. Doorgaans is dit met 2 techniekers die alles uittesten tot in de puntjes.

Uiteraard testen we ook alle stopcontacten op continuïteit en lijsten we mogelijke pijnpunten op. De labels in de kast krijgt u er gratis bij.

Let er wel op dat er gedurende ons bezoek regelmatig spanningsonderbrekingen zullen zijn. Hierdoor vallen uiteraard verschillende toestellen uit zoals internet, TV, domotica, …

Na ons bezoek zal alles terug werken zoals voordienMaximum 5 werkdagen na het opmaken van de plannen bij u thuis zijn de schema’s digitaal klaar en ontvangt u in een PDF bestand. 

Hebt u in de toekomst een kleine wijziging ? Geen probleem wij passen deze kosteloos aan.

Uiteraard behouden wij de documenten in onze online cloudopslag hierdoor zijn de documenten steeds voorhanden.Industrieel Schema nodig ?

Ons werk in nummers

Door onze adviezen en tussekomsten werden volgende zaken tot een goed einde gebracht

Goedgekeurde installaties
0
Huishoudelijke elektrische plannen
0
Industriële elektrische plannen
0
Aangepaste elektrische installaties
0