Hoe verloopt een keuring?

Voor een keuring moet u een beroep doen op een door de overheid erkend keuringsorganisme. Dit is een organisatie die zich specialiseert in keuringen van water, gas, elektriciteit, milieu, branddetectie, enz.

Bij een keuring van uw elektriciteit gaat een keurder ter plaatse na of uw elektrische installatie veilig is.

Een keuring duurt één tot vier uur, afhankelijk van de grootte van de installatie. De keurder vraagt naar uw elektriciteitsschema en de legende. Hij kijkt na of de documentatie volledig en correct is. Daarnaast meet hij de aarding en de isolatieweerstand. Tot slot controleert hij of alle stopcontacten voorzien van een aarding ook effectief verbonden zijn met die aarding.

Wanneer minstens één inbreuk wordt vastgesteld, wordt de installatie als onvoldoende veilig beschouwd en door de inspecteur afgekeurd. Vervolgens krijgt u van de keurder een verslag met een overzicht van inbreuken. Die moet u in de meeste gevallen binnen het jaar na de keuring (laten) herstellen. Eens dat is gebeurd, vraagt u een keurder voor een nieuwe controle. Is de hele installatie conform? Dan wordt uw elektrische installatie goedgekeurd.

Maakt u liever zelf uw elektrische installatie conform? Gebruik dan deze handige technische gids. Heeft u daarbij liefst de begeleiding van een expert? Wij helpen u graag op weg.