Is uw woning gebouwd na 1 oktober 1981 en werd de elektrische installatie al gekeurd en gebruikt? Dan worden volgende afwijkingen toegestaan volgens Boek 1 hoofstuk 8 ( oud AREI, ART 271bis van het AREI (Algemeen Reglement op Elektrische Installaties)).


Volgende afwijkingen zijn toegestaan:

Differentieel schakelaars van het type A C mogen indienst blijven als de uitvoering is aangevangen voor 1 januari 1987.

Differentieel schakelaar met een nominale stroomsterkte < 40A bij installaties aangevangen voor 16 september 1991 mogen indienst blijven.

Differentieel schakelaars met een nominale stroomsterkte lager dan 40A die niet de specifieke markeringen 3000A en 22.5kA²s dragen mogen indienst blijven voor installaties aangevangen voor 7 mei 2000.

Bescherming tegen overstroom met een minimum schakel vermogen van 1500A is toegestaan in installaties die aangevangen zijn voor 27 september 1988

Keuze van de leidingen volgens koninklijk besluit 10 maart 1981 wordt toegelaten stroombanen met 2 actieve geleiders en met een doorsnede van 2.5mm² voor het voeden van een wasmachine op voorwaarde dat de doorsnede is aangepast aan het vermogen van het toestel in dienst te houden.

Het is toegelaten in afwijking van het art 86 van het AREI meer dan 8 enkelvoudig of meervoudige stopcontacten in dienst te laten. In dien het totaal vermogen van de aangesloten toestellen het vermogen van de stroombaan niet overtreft.

Het is toegelaten in afwijking van het art 86 van het AREI enkelpolige schakelaars in de badkamer indienst te laten.

 

 

Bron:  Veiligwonen.vincotte.be